Koronavírus: Koronavírusom sa nakazilo viac ako 13 miliónov ľudí

14.07.2020 Celý región

Ženeva 14. júla (TASR) - Počet ľudí nakazených novým koronavírusom presiahol v pondelok 13 miliónov, pričom len za posledných päť dní pribudol milión infikovaných. Informovala o tom agentúra Reuters.

Za šesť a pol mesiaca zomrelo v dôsledku pandémie COVID-19 viac ako pol milióna ľudí. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v tejto súvislosti uviedol, že v dohľadnej budúcnosti nemôžeme očakávať návrat k "starému normálu", a to najmä v tom prípade, že sa budú zanedbávať preventívne opatrenia.

"Priveľa krajín sa vydalo zlým smerom, vírus zostáva nepriateľom číslo jeden," povedal generálny tajomník WHO na virtuálnom tlačovom brífingu v Ženeve. Mnohé štáty totiž podľa jeho slov narušili dôveru verejnosti, keď vysielali zmiešané informácie o koronavíruse a neprijali dostatočné opatrenia. Ich zlyhanie v boji proti koronavírusu spôsobí, že návrat k normálu nebude možný.

"Ak sa nebudú dodržiavať základné opatrenia, jediný spôsob, akým sa táto pandémia bude vyvíjať, je, že bude horšia a horšia. Nemusí to však byť takto," povedal Ghebreyesus. Vlády jednotlivých krajín by sa mali podľa WHO pri uvoľňovaní opatrení riadiť tým, či v daných oblastiach došlo k prenosu vírusu v komunitách.

Z údajov Reuters, ktoré sú založené na informáciách od vlád jednotlivých krajín, vyplýva, že ochorenie COVID-19 sa aktuálne najviac šíri v Latinskej Amerike.

WHO v nedeľu hlásila rekordný denný prírastok 230.000 nakazených. Viac než polovicu zo všetkých prípadov hlásili zo Spojených štátov a z Brazílie.

Podľa údajov agentúry AFP zverejnených k pondelku 22.00 h SELČ sa koronavírusom na celom svete nakazilo najmenej 13.000.166 ľudí a zomrelo naň 569.990 osôb. Od 1. júla pritom pribudlo viac ako 2,6 milióna nových prípadov.

V USA zaznamenali 3.341.838 nakazených a 135.425 úmrtí. V Latinskej Amerike a Karibiku evidujú 3.380.218 infikovaných vrátane 144.847 obetí. V Európe doteraz pozitívne testovali 2.849.335 osôb a 202.780 ľudí na následky ochorenia COVID-19 zomrelo.
 
 

V Kalifornii pre pandémiu uzavrú vnútra barov a reštaurácií

Los Angeles 13. júla (TASR) - Kalifornský guvernér Gavin Newsom nariadil v pondelok z dôvodu narastajúceho počtu nových prípadov nákazy koronavírusom opätovné uzavretie vnútorných priestorov všetkých barov, reštaurácií a kín. Informovala o tom agentúra AFP.

Kostoly, podniky, telocvične, nákupné centrá či kadernícke salóny v 30 najviac zasiahnutých okresoch vrátane Los Angeles musia takisto uzavrieť svoje vnútorné priestory, uviedol Newsom na tlačovej konferencii. Tieto reštriktívne opatrenia sa dotknú približne 80 percent Kalifornčanov.

Sprísnené opatrenia v tomto najľudnatejšom štáte USA budú trvať tri dni, napísal na Twitteri podľa agentúry DPA úrad guvernéra.

"Vraciame sa späť k pozmenenému spôsobu nášho pôvodného nariadenia 'zostaňte doma'," povedal. Kalifornia bola prvým štátom v USA, kde v marci zaviedli povinné nariadenie nevychádzať von.

Rozhodnutie padlo po tom, čo sa zvýšil počet hospitalizovaných pacientov nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 vrátane ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Za posledné dva týždne sa počet pozitívne testovaných osôb v Kalifornii zvýšil o viac než 20 percent, poznamenal Newsom.

Kalifornia v nedeľu hlásila 8358 infikovaných, čím sa ich celkový počet zvýšil na takmer 330.000. Ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, tam už podľahlo viac ako 7000 ľudí.

Oznámenie o opätovnom sprísnení opatrení prišlo po tom, čo predstavitelia oblasti školstva v mestách Los Angeles a San Diego uviedli, že tamojšie školy zostanú aj naďalej zatvorené a vyučovanie v novom školskom roku, ktorý sa začne na jeseň, bude prebiehať online.
 
 

V Austrálii sa sprísňujú opatrenia v boji proti novému koronavírusu

Sydney 14. júla (TASR) - Viaceré austrálske štáty v utorok sprísnili reštriktívne opatrenia v boji proti novému koronavírusu po tom, čo sa pandémia COVID-19 začala z juhovýchodu krajiny šíriť i do iných oblastí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Južná Austrália a Nový Južný Wales zrušili plány týkajúce sa opätovného otvorenia spoločnej hranice, ku ktorému malo dôjsť 20. júla. Najľudnatejší štát Austrálie - Nový Južný Wales - zaviedol limity na počet ľudí v baroch - naraz tam bude môcť byť po novom najviac 300 hostí.

V štáte Queensland zase zaviedli povinnú dvojtýždňovú karanténu pre ľudí, ktorí v nedávnej dobe navštívili dve oblasti na západnom predmestí Sydney.

Zmeny boli ohlásené po tom, čo v štáte Viktória zaznamenali nové prípady nákazy napriek tomu, že v jej hlavnom meste Melbourne bol minulý týždeň pre takmer päť miliónov obyvateľov zavedený takzvaný lockdown.

Počet aktívnych prípadov koronavírusu sa vo Viktórii zvýšil na takmer 2000 po tom, čo bolo za posledných 24 hodín nahlásených 270 infikovaných. "Situácia sa ešte nezačala zlepšovať. Verím však, že sa tak stane tento týždeň, no nemáme žiadne záruky," povedal hlavný predstaviteľ zdravotníctva v tomto štáte Brett Sutton.

V Austrálii tak celkovo evidujú približne 10.000 nakazených a 107 úmrtí.
 
 
 

Bolívijské prostitútky sa proti COVIDu-19 chránia špeciálnym vybavením

La Paz 14. júla (TASR) – Bolívijské prostitútky sa v hlavnom meste La Paz pripravujú na život v čase koronavírusovej pandémie novým vybavením. Na ochranu proti ochoreniu majú v zásobe fľaše bielidla, rukavice a priehľadné pršiplášte, ktoré im majú pomáhať robiť si svoju prácu aj naďalej, informovala v utorok agentúra Reuters.

Obtiahnuté obleky pre biobezpečnosť sú jedným z odporúčaní v 30-stranovej bezpečnostnej príručke pre boj s koronavírusom, ktorú vypracovala Organizácia nočných pracovníkov v Bolívii (Organización de Trabajadores Nocturnos de Bolivia, OTN).

Skupina vyzýva príslušné bolívijské úrady, aby zrušili obmedzenia pre denné podnikanie zavedené na zabránenie šírenia vírusu. Živobytie im však aj tak ešte stále ovplyvňuje prísny nočný zákaz vychádzania.

Predstaviteľka bolívijských odborov sexuálnych pracovníkov Lily Cortesová ešte v marci pre Reuters povedala, že ak nebudú môcť pracovať vo verejných domoch, niektoré ženy nebudú mať inú možnosť než pracovať v uliciach. Prostitúcia je v Bolívii legálna, ale jej sprostredkovanie nie.

Bolívia zaznamenala do nedele 48 187 prípadov ochorenia COVID-19 a 1807 úmrtí. Je to však jedna z krajín, kde sa vykonáva najmenší počet testov. Zdravotnícki odborníci sa preto domnievajú, že skutočný počet infikovaných by mohol byť mnohonásobne vyšší.

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že na základe doterajších dôkazov sa koronavírus nemôže prenášať prostredníctvom pohlavného styku.
 
 
 

Rusko hlási 6248 nových prípadov nákazy koronavírusom a 175 úmrtí

 
Moskva 14. júla (TASR) – Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom 175 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie v krajine stúpol na 11 614. V utorok to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra Reuters.

Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 6248 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 739 947.

Liečbu na koronavírus v súčasnosti v Rusku podstupuje 273 905 ľudí, informovala agentúra TASS.

Rusko v utorok oznámilo, že od 15. júla ruší povinnú 14-dňovú karanténu, ktorú museli absolvovať cudzinci po príchode do krajiny. Všetci ruskí občania si budú musieť do troch dní od návratu do domovskej krajiny urobiť tzv. PCR test (na báze polymérovej reťazovej reakcie), píše TASS.

Všetci prichádzajúci zahraniční návštevníci budú povinní predložiť negatívny test na koronavírus alebo sa budú musieť do troch dní po svojom príchode nechať otestovať v Rusku.
 
 
 

Koronavírusom sa v Afrike nakazilo už vyše 600 000 ľudí

Johannesburg 14. júla (TASR) – Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike dosiahol už vyše 600 000. Informovala o tom v utorok agentúra AP s tým, že šírenie koronavírusu sa na kontinente naďalej zrýchľuje.

Afrika prekročila hranicu 500 000 prípadov nákazy pred menej ako týždňom. Potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v 54 afrických krajinách už viac ako 610 000.

Najvyšší počet infikovaných koronavírusom má Juhoafrická republika, ktorá eviduje vyše 287 000 potvrdených prípadov.

Od pondelka platí v JAR zákaz nočného vychádzania, a to od deviatej hodiny večer do štvrtej hodiny ráno. Na verejnosti je tiež povinné nosenie rúšok a opätovne bol zakázaný predaj alkoholu.

Zavedenie nových opatrení obmedzujúcich pohyb a život občanov vzhľadom na situáciu v súvislosti s koronavírusom ohlásil v nedeľu juhoafrický prezident Cyril Ramaphosana.

„Keď sa blížime k vrcholu nákazy, je nevyhnutné, aby sme naše kliniky a nemocnice nezaťažovali zraneniami súvisiacimi s alkoholom, ktorým sa dá vyhnúť," povedal na margo zákazu predaja alkoholu.

Medzi ďalšie krajiny, ktoré zápasia s nedostatkom lekárskeho vybavenia a personálu, patrí Nigéria, najľudnatejšia africká krajina, ktorá dosiaľ potvrdila viac ako 33 000 prípadov nákazy.
 
 

Nový koronavírus si vyžiadal na celom svete viac než 573 000 životov

Paríž 14. júla (TASR) – Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už najmenej 573 091 obetí na životoch. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v utorok o 13:00 SELČ.

V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 13 124 130 prípadov ochorenia COVID-19. Z tohto počtu sa už najmenej 7 063 900 ľudí vyliečilo.

Údaje, opierajúce sa o informácie od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pravdepodobne odrážajú len časť aktuálneho počtu infekcií. Mnoho krajín testuje totiž len ľudí s príznakmi alebo len najvážnejšie prípady.

Najviac zasiahnutou krajinou sú Spojené štáty, kde zaznamenali 135 615 úmrtí z celkového počtu 3 364 547 prípadov nákazy. Najmenej 1 031 939 ľudí sa z ochorenia uzdravilo.

Po Spojených štátoch nasleduje Brazília, kde je 1 884 967 infikovaných a 72 833 úmrtí. Tretia je Británia so 44 830 mŕtvymi a 290 133 infikovanými. Mexiko hlási 35 491 mŕtvych a 304 435 prípadov nákazy. Päticu najviac postihnutých krajín uzatvára Taliansko, ktoré má 34 967 úmrtí a 243 230 infikovaných.
 
 

Izrael hlási rekordných 1681 nových prípadov nákazy za deň

Jeruzalem 14. júla (TASR) - V Izraeli pribudlo za ostatných 24 hodín 1681 prípadov infekcie novým koronavírusom. Oznámilo to v utorok tamojšie ministerstvo zdravotníctva s tým, že ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok, píše agentúra AP.

Izrael zareagoval na pandémiu nového koronavírusu pomerne skoro, a to zatvorením hraníc, uzavretím miest a zavedením ďalších prísnych obmedzení pohybu občanov zameraných na predchádzanie šírenia vírusu. V máji, po vyše mesiaci, sa opatrenia uvoľnili a okrem iného sa znovu otvorili aj školy. Odvtedy sa počet nových prípadov nákazy neustále zvyšuje.

Hezi Lévi z izraelského ministerstva zdravotníctva v utorok oznámil, že vláda robí všetko pre to, aby sa vyhla návratu k prísnym opatreniam zo začiatku pandémie.

"Lockdown je bezpochyby jedným z nástrojov, pri ktorých sa čo najviac snažíme o to, aby sme sa k nim nemuseli uchýliť," povedal Hezi Lévi. Kompetentné úrady však podľa neho o takejto možnosti uvažujú.

V Izraeli dosiaľ zaznamenali 41.235 prípadov nákazy novým koronavírusom; momentálne je tam oficiálne nakazených vyše 21.000 osôb. Ochoreniu COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, dosiaľ v Izraeli podľahlo najmenej 368 ľudí.
 
 

Vyberte región